Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Ruhsar DEMİREL’in Engelliler Haftası dolayısıyla yapmış olduğu yazılı basın açıklaması. 10 Mayıs 2017
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı
Sayın Dr. Ruhsar DEMİREL’in
Engelliler Haftası dolayısıyla yapmış olduğu yazılı basın açıklaması.
10 Mayıs 2017

 

BM Genel Kurulu, 3 Aralık 1981 tarihinde 1982 yılını “Engelliler Yılı” olarak ilan etmiş ve “Engelli Kişilerle İlgili Dünya Eylem Programı”nı yürürlüğe koymuştur.

Bu dönemden itibaren 10 – 16 Mayıs tarihleri de “Engelliler Haftası” olarak ilan edilmiştir.

36 yıldır; yılda bir gün ya da bir hafta da olsa engelli bireyler seslerini duyurmaya, yaşadıkları sorunları ve gereksinimlerini paylaşmaya çalışmaktadırlar.

Ancak hem Dünya'da hem de Türkiye'de engelli vatandaşlarımız artan hak ve imkânlarına rağmen, halen istenen düzeyde bir yaşam standardına ve sosyal imkânlara sahip olamamışlardır.

Bu kapsamda yasal haklar ve imtiyazlar artsa da uygulamalardaki eksiklikler ve toplumsal algı onları ciddi şekilde üzmektedir.

Bina girişine eş kenar üçgen gibi yapılan rampaları çıkmak için rokete, doğru yapılan rampaların önüne koyulan çöp bidonlarını ya da dikilen ağaçları geçmek için kanatlara ihtiyaç duymaktadırlar.

Sokakta onlar için belirlenmiş farklı renk ve dokuya sahip olan yerlere park edilen araçları kaldırmak için vince ihtiyaç duymaktadırlar.

Kendilerini okulunda istemeyen müdürleri, sınıflarında istemeyen veli, öğretmen ve yaşıtlarını ikna etmek için sihirli değneğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Sokakta, çarşıda, pazarda ya da alışveriş merkezinde kendilerine "burada ne işin var" dercesine bakan gözleri silecek silgiye ihtiyaç duymaktadırlar.

İşin aslı haklarının uygulanmasına, insanların onları oldukları gibi kabul etmelerine ihtiyaç duymaktadırlar.

Bu çerçevede engellilerin toplumun eşit ve bağımsız bir parçası olduğunu söylemek mümkün değildir.

Ulaşım, iletişim, eğitim, istihdam gibi birçok konuda engellileri geri plana iten bir toplum yapısında engelli bireylerin eşit ve bağımsız fertler olarak yaşayabildiğini söylemek de halen kolay görünmemektedir.

Tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmeli, bunun için sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıklar, yerel yönetimler ve STK’ların faaliyetleri arttırılmalıdır.

Yılda bir gün ya da bir hafta değil her gün hatırlanmaya, yapılan her işte, koyulan her tuğlada, boyanan her duvarda, verilen her derste onları dikkate alan bir topluma ihtiyaç duymaktadırlar.

Duyarlı bir toplum olmak ümidiyle, Engelliler Haftasının farkındalığın artmasına  vesile olmasını temenni ediyorum.