Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı - Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI’nın, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” vesilesiyle bugün TBMM Başkanlığına verdiği “3 Kanun Teklifi” hakkında yazılı basın açıklaması. 3 Aralık 2018
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı - Konya Milletvekili
Sayın Mustafa KALAYCI’nın, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” vesilesiyle
bugün TBMM Başkanlığına verdiği “3 Kanun Teklifi” hakkında
yazılı basın açıklaması.
3 Aralık 2018

 

Çalışma hayatından sağlık hizmetlerine, ulaşımdan eğitime varıncaya kadar her alanda engellilerimize insanca bir hayat sunmak insani ve hukuki mükellefiyettir. Engelli olmayı atıl değil aktif hale dönüştürmek; üretim çarkının içinde özne haline getirmek, hayatın akışına bizatihi yön veren bir konuma taşımak şarttır.

Bizim için engellilerin toplumla bütünleşmeleri, başkalarının yardımına muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirmeleri asıl gayedir. Eğitimlerine ve sosyal yaşantılarına normal olarak devam edebilmeleri için fiziki ve sosyal çevrenin oluşturduğu engellerin kaldırılması başlıca beklentimizdir.

Engelli vatandaşlarımızın önündeki engeller kaldırılmalı, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesi yükseltilmelidir. Bu itibarla engelli bireylerin öncelikle işe yerleştirilmeleri, üretime katılmaları ve topluma kazandırılmaları temin edilmelidir.

Bu kapsamda, engellilerin yaşadığı bazı önemli sorunlara çözüm getirilmesi amacıyla hazırlanan 3 Kanun Teklifi bugün TBMM Başkanlığına sunulmuştur.

Bu Kanun Tekliflerinde;

  • Engelli vatandaşlarımıza bağlanan aylıklarda muhtaçlık durumunun, aile geliri yerine kendi gelirlerine göre belirlenmesi,
  • Başkasının yardımına muhtaç engelli aylığının ayda 985 liraya üç ayda 2.954 liraya, engelli ve engelli yakını aylığının ayda 656 liraya üç ayda 1969 liraya yükseltilmesi,
  • Doğuştan ya da işe girmeden önce engelli olup, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlerin de malul sayılması,
  • Kamuda engelli kotalarının yüzde 5’e çıkartılması ve 2019 yılında en az 10.000 engelli atamasının yapılması,

önerilmekte olup, Tekliflerimizin bir an önce yasalaşmasını temenni ediyorum.

Milliyetçi Hareket Partisi, engellilerin her zaman ve samimiyetle yanlarında durmaktadır. Bu kardeşlerimizin meselelerini çözmek, talep ve ihtiyaçlarını karşılamak amaçlarımız arasındadır.

Bu düşüncelerle engelli kardeşlerimizin “3 Aralık Dünya Engelliler Gününü” kutlar, Cenab-ı Allah’tan huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmelerini niyaz ediyorum.