Milliyetçi Hareket Partisi Aile, Kadın ve Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz DEPBOYLU’NUN, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” hakkında yaptığı yazılı basın açıklaması. 8 Mart 2020
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Aile, Kadın ve Engellilerden Sorumlu
Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz DEPBOYLU’NUN,
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” hakkında yaptığı yazılı basın açıklaması.
8 Mart 2020

 

Her yıl 8 Mart’ta kutlanılan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış; insan hakları temelinde kadınların mevcut sorunlarının da ele alındığı ve aynı zamanda kadınların ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel bilincinin geliştirilmesi için etkinliklerin düzenlendiği özel bir gündür.

Düşüncelerin ve bakışın kadınlara yöneldiği bu özel günde; toplumun, siyasal erkin, sivil toplum kuruluşlarının, bilim camiasının ve basının konusu doğal olarak kadınların yaşadığı sorunlar ve de çözüm önerileri olmaktadır.

İnsanlar biyolojik açıdan bakıldığında, kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cins olarak dünyaya gelirler. Her iki cins fiziksel farklılıklarıyla birlikte yaşam sahnesinde yine biyolojik temelli farklı rollere sahiptirler. Ancak toplumsal varlıklar olmaları sebebiyle insanların taşıdıkları roller fiziksel özellikleri ve farklılıklarıyla sınırlı kalmayıp; erkekler ve kadınlar zaman ile içlerinde yaşadıkları toplumların özellikleri doğrultusunda sosyal roller de üstlenmektedirler.

Varoluşları vasıtasıyla eşit yaşam hakkına sahip olan kadınlar ve erkeklerin zaman içinde toplumsal eşitliklerinin sorgulanması tarih boyunca süregelmiştir. Zira yine tarihin çoğu evresinde inançların, geleneklerin, yargıların etkisiyle toplumsal roller, haklar ve kazanımlarla ilgili olarak eşitlik dengesi değişmiş ve bunun sonucunda kadınların yaşadığı mağduriyet her zaman tartışma konusu olmuştur.

Milliyetçi Hareket Partisi kadınlarımızın zaman içinde değişen sorunları ve ihtiyaçlarına karşı her zaman duyarlı olmuştur. Gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlamak ve aynı zamanda hızlı gerçekleşen bu değişimlerin beraberinde getirdiği yeni sorunlarla birlikte, çözümü henüz gerçekleşmemiş mevcut problemlerin giderilmesi gerektiğinin bilincinde hareket etmiştir.

Milliyetçi Hareket Partisi 51 yıllık siyasi tecrübesi, ilkeli ve kararlı duruşuyla siyasette ilklere imza atmış, rol model olmuştur. Bunun yakın zamandaki örneği ise, kadını siyasette merkeze alan ve Türkiye siyaset tarihinde ilk olan, Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet BAHÇELİ Beyefendi'nin himayelerinde ve onursal başkanlığında gerçekleştirilen “Toplum, Kadın ve Şiddet” temalı 1. MHP KAÇEP Sempozyumudur.

Bilgi şölenimiz toplum, kadın ve şiddet temaları ile sınırlı tutulmuş ve çok farklı disiplinlerden bilim insanları, araştırmacı, milletvekili, medya ve STK temsilcilerinin katılımıyla 2 panel ve 2 konferans gerçekleştirilmiş, 17 oturumda 66 bildiri sunulmuştur.

Bugüne kadar, kadın teşkilatları oluşturmak gibi birçok ilki gerçekleştiren Milliyetçi Hareket Partisi’nin, toplumumuzun kanayan yaralarından biri olan kadına şiddet konusunu, bilim dünyasıyla irtibat kurarak bir bilgi şöleni tarzında masaya yatırması, bir ilk uygulamadır.

Daha önce iki defa Akademisyenler Kurultayı yapan partimizin bu başarılı çalışmalarına, bir bilgi şölenine de ev sahipliği yaparak Türkiye gündemine örnek olması, takdire şayan bir durumdur.

Öte yandan bu bilgi şöleni ile Milliyetçi Hareket Partisi kadına yönelik şiddetin önlenmesinde sorumlu, bilinçli ve kararlı tutumunu bir kez daha ortaya koymuştur.

Üç gün boyunca sunulan bildirilerde, kadının Türk tarihindeki yeri ve konumu, kadına yönelen şiddetin nedenleri analiz edilerek bir sorun tespiti yapılmış; tespit edilen sorunların sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk, ekonomi, işletme, iletişim, medya, tarih, yerel yönetimler, edebiyat, felsefe, ilahiyat gibi alanlar açısından toplumdaki yansımaları örneklerle ortaya konularak, çözüm önerileri sunulmuştur.

Siyasi bir parti tarafından ilk defa ''Toplum, Kadın ve Şiddet'' temalarının disiplinler arası olarak ele alındığı ve sonuçlarının siyaset aracılığı ile uygulamaya dönük zeminlerde dillendirilmesinin amaçlandığı bir bilimsel toplantı olarak amacına ulaşmıştır.

Sempozyumumuza katılan kıymetli bilim insanları ve araştırmacıların sunduğu bilgiler doğrultusunda, kadınlarımızın yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ışığında etkili, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikaların üretilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendinin de ifade ettikleri gibi; “Kadınlarımızın sosyal, ekonomik ve siyasal alandaki belirleyiciliği, olması gereken düzeye çıkarılmadan güçlü, istikrarlı ve sözü dinlenen bir Türkiye tablosuna ulaşmak imkânsızdır.”

Türk Kadınının kadim tarihimizin derinliklerinden günümüze ulaşan şahsiyetli, dirayetli duruşunun, devletin ve milletin bekası için üstlendiği rolün devam etmesi; Türkiye’nin güçlenmesi, gelişmesi ve muasır milletlerin arasında yer almasının ve hatta lider konumuna yükselmesinin anahtarıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar gününde öncelikle yüreği acıyla doluyken onurlu ve dik duruşuyla “Vatan Sağ Olsun” diyerek; azametli ve gururlu varlığıyla Aziz Milletimizi şereflendiren Saygıdeğer Şehit Analarımıza sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü sevgi ve saygıyla kutluyoruz.