İSMET BÜYÜKATAMAN

Meclis Konuşması : 24 Kasım 2009

Öğretmenler Günü Üzerine Konuşması24 Kasım 2009Belge Sahibi :
 
İSMET BÜYÜKATAMANBURSA Milletvekili
Detay İçin Tıklayın

Sayın Başkan

Değerli milletvekilleri

24 Kasım öğretmenler günü münasebetiyle şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

24 Kasım Öğretmenler günü, yılda bir kez de olsa öğretmenlerin ve öğretmenliğin kamuoyu gündemine getirildiği bir gündür.

Her 24 Kasımlarda 7 den 70 ‘e Devlet başkanından mahalle muhtarına kadar her yetkili pek çok süslü sözlerle öğretmenliğin ne kadar ulvi ne kadar kıymetli ve ne derece yüksek bir meslek olduğundan bahsederler.

Kültürlerin ve medeniyetlerin en büyük mimarları olan öğretmenlerimizi yılda bir gün hatırlamak, lider ülke hedefimizi de yılda bir gün hatırlayarak rafa kaldırmak olacaktır. Bu nedenle kaliteli öğretmen yetiştirerek gelecek nesillerin lider ülkeye bizi kavuşturmasını amaç edinmeliyiz.

Mustafa Kemal Atatürk; Türk Milletine dayalı Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurarken, Milli olmak karakterini öğretmenlere emanet etmiştir.

Atatürk, “Öğretmenler, sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” diyerek öğretmenlere verdiği değeri ifade etmiştir.

Öğretmenlik mesleğini tek kelime ile ifade etmek istersek bunun adı fedakârlıktır.

Hal böyle iken memlekette öğretmenlerin durumu nedir, ne yaparlar, ne yer, ne içerler, dünyada ki meslektaşları ile kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkmaktadır, bunu hepimizin bilmesi gerekmektedir.

Değerli Milletvekilleri

Türk Eğitim-Sen tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle bir anket çalışması yapıldı.

1.700 öğretmen üzerinde uygulanan bu ankette Türk Öğretmenlerinin içinde bulunduğu durum gözler önüne serilmektedir.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 23.5’i görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yaptığını dile getirirken, yüzde 89.6’sı kredi kartı borcu ya da taksitleri olduğunu belirtmektedir. Kart borcu olmayanların oranı sadece yüzde 10.3’tür.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 91.4’ü maaşından birikim yapamadığını belirtirken, yüzde 58.3’ü kirada oturduğunu, yüzde 28.5’i de ev sahibi olduğunu ifade etmiş, evi olan öğretmenlerin ise büyük kısmı kendi birikimleriyle değil, miras yoluyla ya da ailesinin desteği ile ev sahibi olabilmiştir.

Öğretmenlerin yüzde 78’si bilimsel gelişmeleri takip edememektedir. Bunun nedeni olarak ise ekonomik yetersizliği göstermektedirler.

Öğretmenlerin yüzde 72.7’si öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu dile getirmesine rağmen çocuğunun öğretmen olmasını istememektedir. .

Öğretmenlere “çocuğunuzun niçin öğretmen olmasını istemezsiniz?” sorusuna verilen cevap da ibret vericidir. Mesleğin itibarının kalmadığını ifade eden öğretmenlerin oranı yüzde 26.9’dur .

Öğretmenlerin en önemli sorunlarından biri de ücret yetersizliğidir. AB üyesi meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında Türk öğretmenleri oldukça az kazanmaktadırlar.

Türkiye’de en yüksek derecedeki bir öğretmen yılda ortalama 11 bin 558 dolar kazanırken, Lüksemburg’ta 100 bin 314, Avusturya’da 53 bin 938, Almanya’da 52 bin 62 dolar ücret almaktadır.

Ayrıca ilköğretim kurumlarında görev yapan ve göreve yeni başlayan bir öğretmenin bir saatlik ücreti, Türkiye’de 5.2 dolar iken, Çek Cumhuriyetinde 11.2 dolar, Danimarka’da 20.5 dolar, Hollanda’da 19.4 dolar, İspanya’da 22.3 dolardır.

Öğretmenlerimizin görev yaptığı okullarda fiziki mekanlar yetersiz olup, derslik açığı, bilgisayar odası ve laboratuarlar bulunmamaktadır.

Ders araç-gereç donanımı yeterince sağlanamamıştır, milli gelirden eğitime ayrılan bütçenin düzeyi hedef aldığımız AB ülkelerine göre oldukça düşüktür, bu sorunların yanında öğretmenlerimizin hukuki statülerinin güçlendirilmesi sorunu hala devam etmektedir.

Bütün bu zorluklara rağmen öğretmenlerimiz büyük bir fedakarlık ve özveri ile eğitim-öğretim yapmaya çalışmaktadırlar.

Maddi açıdan tatmin edilmeyen öğretmenler özlük hakları açısından da her yıl biraz daha geriye gitmektedir. Öğretmenler sürülmekte, öğretmene kıyım yapılmakta, öğretmen görevlendirmelerinde, tayin ve atamalarda haksızlıklara uğramaktadırlar. Öğretmen kademelendirilerek adeta ayrışmaya tabi tutulmaktadır.

Saygıdeğer Milletvekilleri;

Öğretmenlerin ve üniversite öğretim üyelerinin özlük hakları ve istihdam şartları çağdaş standartlar düzeyine çıkarılmalıdır. Öğretmenlerin kendisini ve öğrencilerini en iyi şekilde yetiştireceği ortam hazırlanmalıdır. Öğretmenlerin terfisinde de başarı esas olmalı, değerlendirme yapılırken; velilerin ve okul yönetimi ile öğrencilerin başarıları dikkate alınmalıdır.

Toplumun en müstesna şahsiyetlerinden oluşan eğitimcilerimiz, “irfan ordusu” hak ettiği değer ve öneme de sahip olmalıdır.

T.B.M.M olarak öğretmene verdiğimiz değeri yeniden gözden geçirmek zorundayız..

24 Kasım Öğretmenler Günü’nü, tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle kutluyorum.

Bu vesile ile başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölücü terör örgütünce katledilen öğretmenlerimiz olmak üzere Hakk’ın rahmetine kavuşan bütün öğretmenlerimizi şükranla yad ediyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

İSMET BÜYÜKATAMAN Tarafından Yapılan Meclis Konuşmaları

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Sayın İsmet BÜYÜKATAMAN’ın “TBMM’de Bütçe görüşmelerinde” yapmış olduğu konuşma metni. 11 Aralık 201211 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanlığı Bütçesi Üzerine

Cumhurbaşkanları, başbakanlar, milletvekilleri millete örnek olması gereken kişilerdir. Eğer, Cumhurbaşkanı, Başbakan tutumlu davranmazsa, devletin parasını hesaplı harcamazsa, topluma, millete kötü örnek olurlar.

Bu ülke fakir insanların, yoksul insanların, Sayın Başbakanın deyimiyle; “garip gureba”nın da yaşadığı bir ülkedir. Bu ülkede Cumhurbaşkanlarının devletin parasıyla gösterişe, şatafata kaçması asla doğru değildir.

15 Aralık 2009Detay İçin Tıklayınız
Öğretmenler Günü Üzerine Konuşması

Toplumun en müstesna şahsiyetlerinden oluşan eğitimcilerimiz, “irfan ordusu” hak ettiği değer ve öneme de sahip olmalıdır.

T.B.M.M olarak öğretmene verdiğimiz değeri yeniden gözden geçirmek zorundayız.. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü, tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle kutluyorum.

24 Kasım 2009Detay İçin Tıklayınız
Seyahat Acentaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Konuşması

Ülke turizmimizin gelişmesi açısından seyahat acentalarımızın çok düzenli ve kurallara uygun olarak çalışmaları gerekmektedir. Bu kuralları koyarken acentalarımızın işlerini yapmalarını kolaylaştırmak daha rahat hareket etmelerini sağlamak gerektiğine inanmaktayız.

14 Ocak 2009Detay İçin Tıklayınız
Milli Prodüktivite Merkezi Bütçesi Üzerine Konuşması

Bugün faaliyetlerini sürdürmekte olan Millî Prodüktivite Merkezi, 17.4.1965 tarihinde yürürlüğe giren 580 sayılı Yasa ile kurulmuştur. Gelişmiş pek çok ülke, prodüktivite merkezlerine sahiptir. Bu merkezler, verimlilik konusunda yaptıkları çalışmalarla, ülkelerinin kalkınma çabalarında önemli bir pay sahibi olmuşlardır.

13 Ocak 2009Detay İçin Tıklayınız
Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Yurdumuz bakımından özel bir önemi olan kışlık-yaylak hareketlerini düzenleme bakımından ilçe ve il murakabe heyetlerine birbirleriyle işbirliği yapmak ve genel asayiş kuvvetlerinden de faydalanmak suretiyle kararlar alıp icra etmek yetkisi tanınmalıdır.

13 Ocak 2009Detay İçin Tıklayınız
Vakıflar Kanunu Üzerine Konuşması

Vakıflar kanun tasarısı yabancılara Türkiye’de örgütlenme, faaliyette bulunma ve vakıf üzerinden dolaylı da olsa taşınmaz mal edinebilme ve tasarrufta bulunabilme hakkı tanımaktadır.

Bu tasarı yasalaşır ve Soros Vakıfları gelip Türkiye'den arsa alırsa, (mütekabiliyet var, biz de alırız) mı diyeceksiniz. Türkiye'den hangi vakıf ekonomik açıdan Soros vakıflarıyla boy ölçüşebilir.

13 Ocak 2009Detay İçin Tıklayınız
Öğretmenlerin Sorunları Üzerine Konuşma

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimizin sorunlarının araştırılması için bir Meclis araştırma komisyonu kurarsak daha sıhhatli çalışmalar yapacağımız kanaatindeyim. Unutmayalım ki Fatihleri Akşemsettinler yetiştirdi.

02 Aralık 2008Detay İçin Tıklayınız
Türkiye İle Gürcistan Arasındaki Anlaşma Üzerine

Gürcistan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler Gürcistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında başlamış iki ülke arasındaki işbirliği, resmi ve çok taraflı nitelik kazanmıştır. İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler gün geçtikçe hız kazanmaktadır.

23 Temmuz 2008Detay İçin Tıklayınız
Tütün Mamülleri Üzerine Konuşması

Aslında kuraklığın gündemde olduğu şu günlerde, suya çok az ihtiyaç duyan bir sanayi bitkisi olan tütünden vazgeçmek yerine, bu üründen ülke olarak daha fazla fayda sağlama yoluna gitmeliyiz.

03 Nisan 2008Detay İçin Tıklayınız
Zeytin ve Zeytinyağı Üzerine Konuşması

Ülkemizde yaklaşık 500.000 aile geçimlerini zeytincilikten sağlamaktadır. İzmir, Muğla ,Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Tekirdağ, Hatay illerimiz önemli zeytin üreticisi illerimizdir.

Zeytin üretiminde kısa ve orta vadede üretimi güçlendirici çözümlere ihtiyaç vardır. Özellikle Gemlik tipi zeytinin yurt dışına ihracatında pratik ve kalıcı çözümler bulunmalıdır.

22 Ocak 2008Detay İçin Tıklayınız