MUSTAFA KALAYCI

Soru Önergesi Detayı : 22 Mayıs 2014

Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması 22 Mayıs 2014Belge Sahibi :
 
MUSTAFA KALAYCIKONYA Milletvekili

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Ölümlü iş kazaları sayısında Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sırada yer alan Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması, iş sağlığı ve güvenliği bakımından alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz. 

 (1)  Mustafa KALAYCI

Konya Milletvekili 

GEREKÇE

 

ILO verilerine göre, dünyada her yıl 2 milyon işçi iş kazalarından veya meslek hastalıklarından hayatını kaybetmektedir. Türkiye, ölümlü iş kazaları sayısında Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sırada yer almaktadır.

 

Ülkemizde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş kazası istatistiklerine göre 2012 yılında 74.871 iş kazası meydana gelmiş olup, bir önceki yıla göre iş kazalarında % 8,2 oranında artış olmuştur. SGK verilerine göre her gün ortalama 208 iş kazası yaşanmakta, bu kazalar nedeniyle günde 3 kişi hayatını kaybetmekte ve günde 6 kişi iş göremez hale gelmektedir.  

 

Ülkemizde yaşanan iş kazalarının meydana geldiği alanların başında kömür ve linyit çıkarılması işkolu gelmektedir. SGK verilerine göre 2012 yılı iş kazalarının 8.828 adedi kömür ve linyit çıkarılması işkolunda yaşanmıştır.

 

Son olarak, 13 Mayıs 2014 günü Soma'da kömür ocağında meydana gelen faciada 301 işçi hayatını kaybetmiştir.

 

İş sağlığı ve  güvenliği konusu çalışma hayatının en temel konularından biridir. Bu konuya gereken önem verilmediğinde, bu alandaki sorunlar kendini üretim kaybı, iş kazaları, meslek hastalıkları, sakat kalmalar ve ölümler şeklinde göstermektedir. 

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, bu önlemlerin alınıp alınmadığının ve uygulanıp uygulanmadığının gereği gibi denetlenmediği, kuralsız çalışma koşullarının hakim olduğu ve sendikalaşmanın engellendiği bir çalışma ortamında iş kazalarının meydana gelmesi kaçınılmazdır.

 

ILO’ya göre iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalardır. Yapılan araştırmalar, iş kazaları ve meslek hastalıklarının %88’inin insan hatalarından, %10’unun mekanik hatalardan ve sadece %2’sinin öngörülemeyen ve önlenemeyen nedenlerden kaynaklandığını göstermektedir.

 

İş kazaları geniş ölçekli maliyetlere neden olmaktadır. ILO’ya göre gelişmekte olan ülkelerin iş kazaları ve meslek hastalıkları maliyetleri, milli gelirlerinin % 4’ü tutarındadır. Bu durumda Ülkemizin 2013 yılına dair iş kazaları ve meslek hastalıkları maliyeti 62,5 milyar lira olmaktadır.

 

İş kazalarının sonuçlarından en önemlisi tartışmasız çalışan insanın hayatını kaybetmesi, beden ve ruh sağlığında önemli kayıplar yaşanmasıdır.

 

İş kazasına uğrayan işçi eğer sosyal güvenlik kapsamında ise geçici ya da sürekli iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanmaktadır. Ülkemizde çalışanların %34’ünün sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadığı düşünüldüğünde konunun önemi ve iş kazalarının işçi açısından maliyetinin boyutları daha iyi kavranacaktır.

 

Çağdaş toplumlar insana ve çalışana değer vererek, çalışma hayatını çalışma çevresiyle birlikte daha insancıl hale getirerek, hayat kalitesini yükselterek, verimliliği artırarak hedeflerine ulaşmaktadır.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların sözleşmeleri, tavsiye kararları ve metinleri bu yaklaşım çerçevesinde hazırlanmakta, çalışmalar bu yönde sürdürülmektedir.

 

Soma faciası, Türkiye’nin iş güvenliği konusunda gelişmiş ülkelerin uygulamalarını esas alan cesur adımlar atması gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

 

Ülkemizde çalışanların tamamının iş sağlığı ve güvenliğinin koruyucu şemsiyesi altına alınması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının, dolayısıyla ölümlerin ve yaralanmaların önlenmesi için acilen gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

 

Türkiye, başta Uluslararası Maden Güvencesi Anlaşması ve ILO’nun iş kazalarının önlenmesine ilişkin 176 numaralı sözleşmesi olmak üzere ilgili uluslararası anlaşmaları gündemine almalıdır.

 

Ülke düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği veri tabanı tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılmalıdır. İşyeri denetimleri etkin olmalıdır. Toplumda iş sağlığı ve güvenliği duyarlılığı ve bilinci oluşturmak için çeşitli etkinlikler yapılmalıdır.

 

Bu itibarla; Ülkemizde yaşanan iş kazalarının ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması, iş sağlığı ve güvenliği bakımından alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması önem arz etmektedir.

 

MUSTAFA KALAYCI Tarafından Verilen Araştırma Komisyonu

Emeklilerin geçim kaygısı duymadan, onuruna yaraşır bir hayat sürmesini temin etmek devletin önemli görevlerinden biridir. Bu itibarla; emeklilerin yaşadıkları sorunlara çözüm getirilmesi ve emekli aylıklarının iyileştirilmesi için gerekli önlemler alınması amacıyla verilen Meclis Araştırma Önergesi 14 Ocak 2015Detay İçin Tıklayınız
ERMENEK MADEN FACİASI

MHP Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI'nın; 28 Ekim 2014 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasının tüm boyutları ile araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve bölgede bulunan kömür ocaklarında güvenli ve sağlıklı 26 Kasım 2014Detay İçin Tıklayınız

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları il ve ilçelerden diğer il ve ilçeler giden vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik tedbirlerin alınması

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları il ve ilçelerden diğer il ve ilçeler giden vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik tedbirlerin alınması amacıyla"  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği,  Meclis Araştıma11 Kasım 2014Detay İçin Tıklayınız

MÜDÜR KIYIMI08 Eylül 2014Detay İçin Tıklayınız
Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş’nin 2005 yılında yapılan özelleştirme işlemi hakkında yargı tarafından yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verilmesine rağmen Anayasa’ya, yasalara ve şartnameye aykırı bir şekilde yürütülen işlemlerin araştırılarak ortaya çıkarılması, görevini yapmayan sorumluların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması.05 Ağustos 2014Detay İçin Tıklayınız
Çiftçilerimizin tarım arazilerini, meyve ve sebze bahçelerini vuran doğal afetler nedeniyle uğradıkları zararın araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi 16 Haziran 2014Detay İçin Tıklayınız
Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması 22 Mayıs 2014Detay İçin Tıklayınız
Emeklilik için gerekli hizmet süresini ve prim ödeme gün sayısını doldurdukları halde, yaş şartına takılanların mağduriyetinin giderilmesi ve karşı karşıya bulundukları sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz 31 Mayıs 2013Detay İçin Tıklayınız
GÖREVDE BULUNAN VEYA EMEKLİ OLAN ASTSUBAYLARIN ÖZLÜK HAKLARI22 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile Geçici Köy Korucularının; özlük hakları16 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız