MUSTAFA KALAYCI

Soru Önergesi Detayı : 16 Haziran 2014

Çiftçilerimizin tarım arazilerini, meyve ve sebze bahçelerini vuran doğal afetler nedeniyle uğradıkları zararın araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi 16 Haziran 2014Belge Sahibi :
 
MUSTAFA KALAYCIKONYA Milletvekili

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Çiftçilerimizin tarım arazilerini, meyve ve sebze bahçelerini vuran doğal afetler nedeniyle uğradıkları zararın araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz. 

 (1)   Mustafa KALAYCI

Konya Milletvekili

 

GEREKÇE

 

Ülkemizde son dönemde yaşanan kuraklık, don, dolu, sel ve taşkın afetleri nedeniyle tarım sektörü çok zor bir yılı yaşamaktadır. Yaşanan bu afetler sonucu çiftçimizin tarlaları, bahçeleri, tarımsal ürünleri büyük zarar görmüştür.

 Meyve ve sebze bahçeleriyle birlikte, tarım arazilerini vuran doğal afet çiftçilerimizi ve tüm üreticilerimizi kara kara düşündürmektedir. Görünen odur ki, hububat, fındık, kaysı gibi ürünler başta olmak üzere, birçok üründe üretim kaybı yaşanacaktır.

 Tarım kesiminde çalışan milyonlarca vatandaşımızın feryatları artık dalga dalga yükselmektedir. Çitçilerimiz çaresiz kalmış, devletinden bir yardım eli uzanmasını beklemektedir.

 Ancak; doğal afetler nedeniyle iyice zor duruma düşen çiftçimizin yaşadığı sorunlara Hükümet duyarsız kalmaktadır. Çiftçiyi umursamayan Hükümet yine ithalata sarılmış, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle buğday, arpa, mısır ve pirinç ithal görevi vermiştir.

 Çiftçimiz, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının düşürülmesini ve ödeyemediği elektrik borçlarına kolaylık getirilmesini beklerken, AKP Hükümeti tam tersine elektrik borcu nedeniyle tarımsal desteklerin verilmemesini kararlaştırmıştır.

 Hükümet tarafından TBMM’ne sevkedilen ve çeşitli konuları içeren torba tasarıda, çiftçimiz ve üreticimizin sorunları yine görmezden gelinmiştir.

 Tarım sektörü, dünyada olduğu gibi ülkemizde de; nüfusun gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması,  tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, önemli bir kesime istihdam sağlaması ve dışa bağımlılığın önlenmesi gibi nedenlerle stratejik öneme sahiptir.

 Ancak, yüksek girdi fiyatlarıyla ve ithalata dayalı politikalarla tarımın yok edildiği Türkiye ekonomisinin hangi dinamiklerle ayakta kalabileceği konusunda Hükümet hiçbir açılım yapmamaktadır.

 Ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot ve gübre olmak üzere tarımsal girdilere gelen yüksek zamlarla beli bükülen, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçimiz, şimdi de kuraklık, don, dolu, sel ve taşkın felaketi nedeniyle perişan durumdadır.

 Çiftçimizin ve üreticimizin sorunlarına duyarsız kalınmamalı, kapsamlı bir destek paketi acilen uygulamaya konulmalıdır.

 Kuraklık, don, dolu, sel ve taşkın gibi doğal afetler nedeniyle tarımsal ürünlerde meydana gelen hasarlar belirlenmeli ve çiftçinin zararı bir an önce tazmin edilmelidir.

 Bazı riskler tarım sigortaları kapsamında olmasına rağmen, üreticilerimizin önemli bir bölümü çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramamıştır. Tarım sigortası yaptırmadı diye çiftçilerimizin hasarı göz ardı edilmemelidir. Tarım sigortası yaptıran çiftçimizin sayısı henüz çok azdır, uygulama henüz çok düşük seviyededir. Tarım sigortasında başta mülkiyet sorunu olmak üzere birçok sorunla karşılaşılmaktadır.

 Hükümet bu durumu dikkate almalı, çiftçilerimize, mağduriyet yaşayan üreticilerimize muhakkak yardım eli uzatarak şefkat ve iyi niyet göstermelidir.

 23 Ağustos 2013 tarihinden bu yılın sonuna kadar afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasıyla Tarım Kredi Kooperatifleri’nde biriken ve can yakan borçlarını ertelemek doğru olsa da, eksik bir tedbirdir.

Ürünleri, hayvan varlıkları, tesis veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören, meydana gelen zararı da hasar tespit komisyonlarınca kayıt altına alınan çiftçilerimizin borçları yüzde 3 faizle ertelenecektir.

Doğal afetten dolayı elde avuçta bir şeyi kalmayan çiftçilerimizin sahip oldukları borçlarına hala faiz yükü bindirmek insafsızlıktır. Çiftçimizin borçları faizsiz ertelenmelidir.

Çiftçinin ve üreticinin temel girdilerini ucuz alabilmesi sağlanmalıdır. O nedenle tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohum, fide ve yemdeki KDV oranı mutlaka düşürülmeli, hatta tümüyle kaldırılmalıdır.

Tarımsal destek miktarı, Tarım Kanununda belirtildiği üzere milli gelirin yüzde 1'ine çıkarılmalıdır.

Tarım sektörünün yapısal sorunlarını çözecek, tarımsal girdi yükünü azaltacak ve tarım sektörünü yeniden ayağa kaldıracak tedbirler, mutlaka ve ivedilikle alınmalıdır.

 

 

 

MUSTAFA KALAYCI Tarafından Verilen Araştırma Komisyonu

Emeklilerin geçim kaygısı duymadan, onuruna yaraşır bir hayat sürmesini temin etmek devletin önemli görevlerinden biridir. Bu itibarla; emeklilerin yaşadıkları sorunlara çözüm getirilmesi ve emekli aylıklarının iyileştirilmesi için gerekli önlemler alınması amacıyla verilen Meclis Araştırma Önergesi 14 Ocak 2015Detay İçin Tıklayınız
ERMENEK MADEN FACİASI

MHP Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI'nın; 28 Ekim 2014 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasının tüm boyutları ile araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve bölgede bulunan kömür ocaklarında güvenli ve sağlıklı 26 Kasım 2014Detay İçin Tıklayınız

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları il ve ilçelerden diğer il ve ilçeler giden vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik tedbirlerin alınması

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları il ve ilçelerden diğer il ve ilçeler giden vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik tedbirlerin alınması amacıyla"  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği,  Meclis Araştıma11 Kasım 2014Detay İçin Tıklayınız

MÜDÜR KIYIMI08 Eylül 2014Detay İçin Tıklayınız
Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş’nin 2005 yılında yapılan özelleştirme işlemi hakkında yargı tarafından yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verilmesine rağmen Anayasa’ya, yasalara ve şartnameye aykırı bir şekilde yürütülen işlemlerin araştırılarak ortaya çıkarılması, görevini yapmayan sorumluların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması.05 Ağustos 2014Detay İçin Tıklayınız
Çiftçilerimizin tarım arazilerini, meyve ve sebze bahçelerini vuran doğal afetler nedeniyle uğradıkları zararın araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi 16 Haziran 2014Detay İçin Tıklayınız
Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması 22 Mayıs 2014Detay İçin Tıklayınız
Emeklilik için gerekli hizmet süresini ve prim ödeme gün sayısını doldurdukları halde, yaş şartına takılanların mağduriyetinin giderilmesi ve karşı karşıya bulundukları sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla Anayasanın 98 inci, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz 31 Mayıs 2013Detay İçin Tıklayınız
GÖREVDE BULUNAN VEYA EMEKLİ OLAN ASTSUBAYLARIN ÖZLÜK HAKLARI22 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile Geçici Köy Korucularının; özlük hakları16 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız