YUSUF HALAÇOĞLU

Meclis Konuşması : 21 Aralık 2012

TÜRKÇE DIŞINDA BİR BAŞKA DİLDE SAVUNMA21 Aralık 2012Belge Sahibi :

KAYSERİ MİLLETVEKİLİ PROF. DR. YUSUF HALAÇOĞLUNUN

ANADİLDE SAVUNMA HAKKI İLE İLGİLİ

BDP GRUP ÖNERİSİ ÜZERİNDE MHP GRUBU ADINA

TBMM GENEL KURULUNDA YAPTIĞI KONUŞMA

-15 KASIM 2012-

Sayın milletvekilleri, ekonomik ve siyasi güç, o devletin konuştuğu dilinde uluslararası konumuna gelmesine sebep olur. Dilin, insanların birbiriyle anlaşmalarında en önemli unsur olduğu malumdur. Dilin “dil” olarak tanımlanabilmesi için muhakkak ki bazı özellikleri olması gerekir. Mesela “fiil, sıfat, zamir” ekler gibi hususlar o dilin zenginliğini ortaya koyar. Bir dilde bir eşyanın, bir rengin, bir mefhumun tanımlanmasıyla ilgili olarak ne kadar çok kelime varsa, o dil o kadar zengin bir dildir.

 

Bu tanıma göre dili üç ana bölüme ayırabiliriz: Bunlardan birincisi ilim dilidir. Ana diliniz ilim yapacak ve ilmî araştırma sonuçlarını yazıya döküp uluslararası kamuoyuna sunacak hâlde değilse, başka bir dil sizin ilim diliniz olarak kabul edilecektir. Bu tür diller uluslararası camianın da ortak dili hâline gelir. Bugün İngilizce bu konumdadır.

 

İkincisi, resmî dildir. Resmî dil, bir ülkede farklı etnik gruplar ve dillerin yer aldığı ülkelerde birlik ve beraberliğin temininde önemli bir hüviyet taşır. Devletin her türlü kurumunda resmî dille yazışma yapılır ve konuşulur. Aksi durumlarda, ülke içinde, o ülke vatandaşları arasında uyum ve dayanışma gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu konudaki belirsizlik ayrışmaya yol açar. Mesela, Osmanlı Devletinde onlarca farklı millet ve dil olmasına rağmen, resmî dil olarak kurucu irade sebebiyle Türkçe resmî dil olmuş, bütün yazışmalar Türkçe yapılmıştır.

 

SIRRI SAKIK (Muş) – Ama Hocam, diğer dillere de hayat hakkı tanımıştır Osmanlı.

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – Üçüncüsü, ana dildir. Ana dil meselesi çoğu zaman hep tartışmalara sebep olmuştur.

 

Osmanlı Devleti’ndeki Osmanlıca dediğimiz dil Türkçe temellidir gramer yapısı itibarıyla, her şeyiyle. Arapçadan, Farsçadan kelimeler vardır ama Türkçe özelliğini ayırmaz. Ne Arap gramerine benzer ne Fars gramerine benzer. Mesela “kütüphane” kelimesi Arapça ve Farsçadan birleştirilerek yapılmış, Türkçeleştirilmiş bir kelimedir. Bu şekilde düşünün.

 

Arap harflerinin kullanılmış olması da Osmanlıcayı Arapça yapmaz. Çünkü Arap harfleriyle yazılmış olmasına rağmen Türkçedir. Yine biz, şimdi Latin alfabesiyle yazıyoruz. Latin alfabesiyle yazdığımız dilin Türkçe olmadığını iddia edemezsiniz, Latince diyemezsiniz.

 

İDRİS BALUKEN (Bingöl) – Hayır, diğer dillerle ilgili…

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – Ana dil meselesi çoğu zaman hep tartışmalara sebep olmuştur. Ana dil, anneden öğrenilen dil midir, yoksa bir toplumun kültürel anlamda anlaştığı dil midir? Çoğu zaman ana dil, toplumun bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak tanımlanır. Herkesin ana dilini öğrenmesi tabiidir. Mesela, Fransa’da yaşayan bir Cezayirli ailenin bildiği tek dil Fransızca iken ve ailenin bütün fertleri Fransızca konuşurken ana dil nasıl tanımlanacaktır? Fransa’da yaşayan bu aile ana dilinde eğitimi hangi ölçüde yerine getirebilecektir?

Değerli milletvekilleri, bugün Barış ve Demokrasi Partisinin ana dilde eğitim konusunda verdiği önerge uygulanma imkânı olmayan bir nitelik de taşımaktadır. İlk olarak; Kürtçe, eğitim dili olarak, birbirini anlamayan hangi lehçe veya lehçelerde yapılacaktır?

 

ALTAN TAN (Diyarbakır) – Kazakça ve Kırgızca yapılacak!

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – Diyarbakır’dakinin Van’ı anlamadığı, Tunceli’yi anlamadığı göz önüne alınacak olursa, nasıl bir uygulama yapılabilir?

 

Bir ülkede kendi içinde bile birbirini yüzde 5 anlamayan, farklı lehçelerde eğitim dili olabilir mi?

 

SIRRI SAKIK (Muş) – Kuzey Irak’ta, Irak Kürdistan’ın da var.

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – Irak Kürdistan’ı bizi ilgilendirmiyor, biz Türkiye’den bahsediyoruz. Irak Kürdistan’ında hangi lehçe konuşuluyor? Irak Kürdistan’ında konuşulan lehçeyi anlayabiliyor musunuz veya Van’daki bir kişi anlayabiliyor mu?

 

MEHMET ŞANDIR (Mersin) – Siz konuşmanızı yapınız. Hocam, muhatap olmayın!

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – İkinci olarak, Türkiye’nin genelinde kullanılan resmî dil çerçevesinde anlaşma imkânı varken sırf ideolojik ve siyasi sebeplerle toplumun ayrışmasına sebep olacak bir uygulamayı kabul etmek mümkün müdür?

 

İsteyen Kürtçe öğrenebilir ve bu hususta yasalarda bir sıkıntı yoktur. Bununla beraber açılan kursların kapandığını da hepimiz biliyoruz. Gerçekte ana dilde eğitimi, terör örgütü ve bağlantılı grupları talep etmektedir. Bu talebin de amacının ne olduğu herkes tarafında açıkça bilinmekte ve görülmektedir. Nitekim ana dilde savunma hakkı, ana dilde eğitim hakkı, anayasal vatandaşlık, ortak vatan, demokratik özerklik, Kürtlere statü verilmesi, yer adlarının Kürtçe olması, mahallî idarelerde Kürkçe kullanılması gibi istekler bölücü anlayışın bir tezahürüdür. Bunun ardında ülke topraklarının bir bölümünün koparılması ve uluslararası bir iradenin “Büyük Kürdistan” oluşturma planlarının bir parçasıdır. Yani ana dilde eğitim talebi bir egemenlik talebi meselesidir.

 

Dolayısıyla, bu isteğin masum bir istek olarak görülmesi mümkün değildir. Zira Anayasa’ya aykırılığı bir yana bu istek öne sürülerek terör örgütünce insan hayatını bölücü amaçlar için vahşice hiçe sayan ve istismar eden bir baskı ve katliam olayı vardır.

 

ALTAN TAN (Diyarbakır) – Said Nursi terörist olduğu için mi ana dilde eğitim istedi?

 

YUSUF HALAÇOĞLU (Devamla) – Canlı bomba olarak veya açlık grevleri de bu çerçevededir. İnsan hayatı, bölücü taleplerin aracı hâline getirilmektedir.

 

Değerli milletvekilleri, bu nedenle önergeye karşı olduğumuzu belirtiyor yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarında alkışlar)

 

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Halaçoğlu.

YUSUF HALAÇOĞLU Tarafından Yapılan Meclis Konuşmaları

TÜRKÇE DIŞINDA BİR BAŞKA DİLDE SAVUNMA

Bir ülkede kendi içinde bile 21 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız

10 KASIM

Atatürk'ün, h10 Kasım 2012Detay İçin Tıklayınız

YEREL YÖNETİMLER YASASI

Bunu17 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız

BALKAN SAVAŞLARI

Tarihte gördüğümüz gibi bir d09 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız

YARGI PAKETİ

Adalet iktidarla veya muhalef01 Temmuz 2012Detay İçin Tıklayınız

YARGI PAKETİ

Aslında istiklal mahkemeleri 01 Temmuz 2012Detay İçin Tıklayınız

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU

“Mülk” dediğiniz 30 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız

İNSAN HAKLARI KURUMU

Bu kurumun gerçek işlevini ye20 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız

İNSAN HAKLARI KURUMU

Bu kurumun gerçek işlevini ye20 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU

Dolayısıyla, 14 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU

Bu sistemi ku13 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

Bakın, ülkenin yüzde 10&rsquo03 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

Yarın da bunun huzuru mahşerd02 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

Değerli milletvekilleri, düşünün ki bir ülk22 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Sadece bu dünyada değil, öbür dünyada Allah’a karşı da sorumluluğunuzu göreceksiniz. Bu toplumu, bu milleti bu hâle sokmak hakkı kimse tarafından size verilmemiştir

16 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

“Anayasa” dediğimiz yasa, kanunların üstünde olan yasalardır. Bir kanunla Anayasa’yı değiştirmeniz veya Anayasa’nın üstüne çıkmanız mümkün değildir

19 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Türkiye'nin kapalı Maraş bölgesini Rumlara verme gibi bir düşüncesi tamamen uluslararası hukuka aykırıdır

Vakıf emlak yağmasının önemli bir bölümünü oluşturan ve 1913 yılında gasbedildiği tespit edilen Kapalı Maraş bölgesindeki taşınmazlar Abdullah Paşa ve Lala Mustafa Paşa vakıflarına aittir. Bununla ilgili belgeler, on sene önce Maraş bölgesinde bir otel

04 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
KKTC'NİN SU İHTİYACININ KARŞILANMASI

1571’de Kıbrıs’ın04 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin İşleyişine Dair Anlaşma

Türkiye’nin Türk cumhuriyetleriyle maalesef son zamanlarda yakından ilgilenmediğini görüyoruz ve Hükûmet Programı’nda bu konuda ciddi maddeler yer almamaktadır

03 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
SOYKIRIM İDDİALARI

Katillere saldıranlar bile idam edilmiş.

22 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Atatürk Kültür Dil ve Tarik Y. Kur, Atatürk Araş. Mrk. AKM, TDK, TTK Bütçeleri

Hem “Tümüyle askerî darbe kanunlarından ve Anayasası’ndan kurtulalım.” diyeceksiniz  hem de o dönem kanunlarından daha kötü bir kanun hazırlayacaksınız. Aslında yapılması gereken Atatürk'ün kurduğu Türk Tarih Kurumu ile Tür

09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU

Dünyanın hiçbir ülkesinde, bi09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız

Gündem Dışı Konuşma

Kayseri Milletvekili Halaçoğlu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki terör olaylarıyla ilgili konuştu

15 Temmuz 2011Detay İçin Tıklayınız
DİYARBAKIR SİLVANDA ŞEHİT OLAN 13 ASKERİMİZ

Tarihçi kimliğimle de şunu özellikle belirtmek isterim, Atatürk’ün sözü: “Tarih, ihtiyatsızlar için merhametsizdir.”

15 Temmuz 2011Detay İçin Tıklayınız