MUSTAFA KALAYCI

Meclis Konuşması : 29 Mart 2012

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-MEMUR MAAŞ ZAMLARI29 Mart 2012Belge Sahibi :
 
MUSTAFA KALAYCIKONYA Milletvekili
Detay İçin Tıklayın

 

29/03/2012) 

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın

TBMM Genel Kurulunda

199  Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Görüşmeleri Esnasında

Gündeme Taşıdığı Konular

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Sosyal güvenlik politikalarının en önemli amaçlarından birisi, insanlar arasında oluşturduğu güvenlik ağları ile toplumsal eşitsizlikle mücadeleyi desteklemektir. Bu anlamda devlet, tüm bireyler için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik sistemi kurgulamakla yükümlüdür.

Ülkemizde de sosyal güvenlik hakkı, Anayasa ile teminata bağlanmış olup, devletin yükümlülüğü altında bulunmaktadır.

İşe başladıkları tarihte yürürlükte olan mevzuata göre emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamladıkları halde, bir başka ifadeyle emekli olma hakkını elde ettikleri halde bir de yaş şartına tabi tutulmaları birçok vatandaşımızı mağdur etmiştir. 

Kazanılmış hakları ellerinden alınan, emeklilikte yaşı bekleyen vatandaşlarımız haklarını aramakta, TBMM’den çözüm beklemekte, bu mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayacak düzenleme yapılmasını istemektedir.

Milliyetçi Hareket Partisi emeklilik hakkını elde ettiği halde emeklilik için yaşı bekleyenlere emeklilik hakkının verilmesi gerektiği görüşündedir. Bu konuda sözkonusu mağduriyeti gidermeye yönelik olarak gerekli kanun teklifi ve önergeler vermiştir. 

Hatta, daha bu ayın başında TBMM’nde kabul edilen ve kamuoyunda intibak yasası diye adlandırılan Kanunun görüşmeleri esnasında verdiğimiz teklif ile; 2000 yılından önce sigortalı olanlardan, sigortalı oldukları tarihte yürürlükte olan mevzuata göre emeklilik için gerekli prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarını tamamlamış olanlara, yaş şartı aranmaksızın emekli aylığı bağlanması önerilmiş, ancak AKP Grubunun oylarıyla reddedilmiştir.

Sosyal güvenlik sisteminin iki temel sorunu aktif/pasif dengesindeki bozulma ve bütçe açıklarındaki artıştır.

1992 yılında emeklilik yaş haddinin kaldırılarak erken emekliliğin yolunun açılması, sosyal güvenlik sisteminin aktif/pasif dengesinin hızla bozulmasında, en başta gelen etkenlerden biri olmuştur.  Bu uygulama ile sosyal güvenlik sistemi sürdürülemez hale gelmiştir.

Sosyal güvenlik sisteminin aktif/pasif oranındaki düşüş, açıklarındaki artış yıllardır devam etmekte olup, giderek daha da bozulan bu olumsuz yapının düzeltilmesine yönelik olarak birçok hükümet tarafından çeşitli uygulamalar yürürlüğe konulmuştur. Bunlardan biri de emeklilikte yaş şartı getirilmesidir.

Esas olarak, 38-43 yaşında emekliliğin getirdiği yükü, dünyada hiçbir ülkenin sosyal güvenlik sisteminin kaldırması mümkün değildir. Dünyanın hiçbir ülkesinde de böyle bir uygulama yoktur. Bu bir gerçektir. Bu herkesçe kabul edilmelidir.

Ancak kazanılmış hakların vatandaşın elinden alınması da hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz. Hiçbir hukuk devletinde böylesi bir uygulama sözkonusu olamaz. Bu da kabul edilmesi gereken bir gerçektir.

Esasen geçmişte yapılanlara takılıp kalmamak gerekmektedir. Buradan bir yere varamayız. Bir sonuç alamayız. Geçmişte yapılan düzenlemeleri o günün şartlarında değerlendirmek gerekir. Eğer geçmişte bir hükümetin yaptığı yanlış ise bu yanlışı bile bile bugüne kadar düzeltmemiş olmak da aynı derecede yanlıştır.

O nedenle geleceğe bakmalı ve mevcut haksızlıkları giderebilmenin yolunu bulmalıyız.

İşe girdiği tarihte tabi olduğu mevzuata göre emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayan vatandaşlarımıza emekli aylığı bağlanmadığı gibi bir de sağlık sigortası primi ödemekle karşı karşıya kalmışlardır.

Kanunla aranan prim ödeme gün sayısını dolduran, dolayısıyla yıllarca gerekli primleri ödemiş olan vatandaşlarımızdan, “sen yaşı doldurmadın sağlık sigortası primini vermezsen sağlık yardımından yararlanamazsın demek”, insafsızlıktır, vicdansızlıktır.

Bu itibarla emeklilikte yaşı bekleyen vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetlerin belirlenmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi için Meclis Araştırması yapılmalıdır.

Bu durumda olan vatandaşlarımıza yaş şartını beklemeksizin emeklilik hakkı verilmelidir. Zira bu onların kazanılmış haklarıdır.

Değerli Milletvekilleri

2012 yılının üçüncü ayının sonuna gelmemize rağmen, sayıları 6 milyonu bulan kamu çalışanları, 4/C mağdurları, memur emeklileri, 65 yaş aylığı alanlar, engelliler, gaziler, şehit yakınları, köy korucuları ve muhtarlar gibi yaklaşık 6 milyon kişinin 2012 yılı maaş artışları henüz verilmemiştir. Bu tutumu bir saygısızlık ve insanlık ayıbı olarak görüyoruz.

AKP Hükümeti; bu kesimleri ilk defa zamsız maaşa mahkûm eden hükümet olma unvanını  elde etmiştir. İstediği kanunu bir gün içinde TBMM’den geçiren AKP Hükümeti, aileleri ile birlikte 20 milyona yakın vatandaşımızın sorununu çözecek, yüzünü güldürecek bir düzenlemeyi henüz becerememiştir.

Böylesine acil durum sözkonusu iken, hala, bugün için aciliyeti olmayan, 5-6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yasaya öncelik vermesi de AKP Hükümetinin nasıl rant peşinde koştuğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Eğer bir tasarı veya teklifte rant varsa Mecliste öncelikle görüşülmektedir.

Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan tasarının gündemin 4. sırasına alınmasının, hala görüşülmemesinin sizce başka bir izahı var mıdır?

AKP Hükümeti, önümüzdeki ayın 15’inde bir rekor daha kıracak ve tam dört ay boyunca memuruna, emeklisine zam vermeyip inim inim inleten Hükümet olarak tarihe geçecektir.

AKP Hükümeti 2012 maaş artışlarını vermediği gibi uygulamaya koyduğu zamlarla, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın aylıklarının erimesine yol açmıştır.

AKP Hükümeti yüksek oranlı zamlarla milletimize adeta zulüm uygulamaktadır. Vatandaş her gün yeni bir zam haberi ile karşı karşıya kalmaktadır. Çalışanlar ve emeklilerin sağlık yardımı alırken karşılaştıkları muayene, reçete, ilaç, kutu katılım payı adı altında ödemeler, artık aylıklarının önemli bir kısmına karşılık gelir hale gelmiştir. 

Kamu çalışanları, 4/C mağdurları, memur emeklileri, 65 yaş aylığı alanlar, engelliler, gaziler, şehit yakınları, köy korucuları ve muhtarlar daha 2012 maaş farklarını alamadan, alacakları maaş zammından çok daha fazlasını ödemekle karşı karşıya bırakılmıştır.

TÜRK-İŞ tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Mart ayı sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 954,40 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.108,78 liradır.

Bu verilere göre emekli, dul ve yetimlerin tamamı yoksulluk sınırının altında, tamamına yakını da açlık sınırının altında aylık almaktadır. AKP Hükûmeti emeklilere hep umut vermiştir. Ancak emeklileri sürekli aldatmış ve hayal kırıklığına uğratmıştır. Emeklilere banka promosyonu verileceği söylenmiş ancak bu söz de boş çıkmıştır.

Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vaat etmesine karşın, İntibak konusunda da emeklilerimiz büyük bir aldatmacaya konu edilmiştir.  Çıkarılan Kanun 2000 yılı sonrası SSK emeklilerini, Bağ-Kur emeklilerini kapsamamış, Emekli sandığı ile SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlikleri hiç dikkate almamış, Kanunun kapsadığı emeklilerin hakkının da 2013 yılında verilmesi öngörülmüş, haklarına bir yıl daha el koymuştur.

AKP Hükümetleri, çalışanları ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücret düzeyine kavuşturamamıştır. Emeklilik şartlarını ağırlaştıran, emeklilik yaşını 65 yaşa yükselten, emekli aylıklarının refah payını düşüren, 2008 yılından sonraki hizmetler için bugünkü aylıkların yarısı kadar emekli aylığı bağlanmasını öngören ve bu kanunu çıkaran AKP’dir. 

Sosyal güvenlik sisteminin kötü yönetilmesinin faturasını sigortalılara çıkarmak hakkaniyete uygun değildir.

Sosyal güvenlik sisteminin aktif/pasif dengesini iyileştirmek ve Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe açıklarını azaltmak için, öncelikle yapılması gerekenler; istihdamı artırarak ve kayıt dışı istihdamı azaltarak sigorta kapsamını genişletmek, prim tahsilatındaki sorunları gidermek, etkin bir denetim ve kontrol sistemi kurarak savurganlığı, israfı, usulsüzlükleri ve yolsuzlukları önlemek suretiyle Kurumun gelirlerini artırmak, harcamalarında tasarruf sağlamak gerekmektedir.

Ancak 10. yılına giren AKP Hükümetleri bu tedbirleri almak yerine, emeklilik yaşını yükseltmek, emekli aylıklarını düşürmek, muayene, reçete, ve ilaç katılım paylarıyla sağlık sistemini paralı hale getirmek, bir aldatmacayla işsizlik sigortası fonundaki kaynakları işverenlere aktarmak yolunu seçmiştir.

MUSTAFA KALAYCI Tarafından Yapılan Meclis Konuşmaları

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI’nın TBMM Genel Kurulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Münasebetiyle partimiz adına yapmış oldukları konuşma. 23 Nisan 201823 Nisan 2018Detay İçin Tıklayınız
Şehit Aileleri Ve Gazilerimiz İçin, Mhp’den Çağrı

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİMİZ İÇİN, MHP’DEN ÇAĞRI,

03 Temmuz 2013Detay İçin Tıklayınız
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ HAYIRLI OLSUNKONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ HAYIRLI OLSUN07 Haziran 2013Detay İçin Tıklayınız
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAREMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR06 Haziran 2013Detay İçin Tıklayınız
TAŞERON İŞÇİLER

Kamuda aynı işi yapmakla birlikte, farklı statüde çalışanların memur veya sürekli işçi kadrolarına atanması amacıyla verdiği Kanun Teklifinin gündeme alınması nedeniyle  gündeme getirdiği konular

16 Nisan 2013Detay İçin Tıklayınız
KAMU FİNANSMANI

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada gündeme getirdiği konular

02 Nisan 2013Detay İçin Tıklayınız
Ulusal Petrol Stokumuz Yok, Hükümet Suç İşliyorULUSAL PETROL STOKUMUZ YOK, HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR29 Mart 2013Detay İçin Tıklayınız
GÜMRÜK KANUNUGÜMRÜK KANUNU27 Mart 2013Detay İçin Tıklayınız
ŞEHİR HASTANELERİ

BASIN AÇIKLAMASI  (21 ŞUBAT 2013)

(TBMM’nde şehir hastaneleri tasarısıyla ilgili yapılan konuşma)

Verilecek yerler babanızın çiftliği, ödenecek paralar da babanızın paras21 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

SULAMA BİRLİĞİ VE YERALTI SULARI

BASIN AÇIKLAMASI (14 ŞUBAT 2013)

(Kuyulara sayaç takılması hakkında TBMM’de gündeme getirilen konular)

ÇİFTÇİNİN İFLAHINI KESEN HÜKÜMET, ŞİMDİ DE SUYUNU KESE15 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

SULAMA BİRLİKLERİ

ÇİFTÇİLERİN TOKADINI YİYECEĞİNİZ GÜNLER DE GELİYOR

Kuyulara ölçüm sistemleri kurulma zorunluluğu bir yıl uzatılmaktadır. 7/6/2011 tarihli Yönetmeliğe göre, çekilebilecek azami su miktarı ölçümünün; ön yüklemeli15 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

PKK TALEPLERİ BİR BİR YERİNE GETİRİLMEKTE

PKK TALEPLERİ BİR BİR YERİNE GETİRİLMEKTEDİR

Görülmektedir ki, PKK için özel ayrımcılık getirilmekte, terörist başına pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. PKK’nın talepleri bir bir yerine getirilmektedir.

Üniter devl30 Ocak 2013Detay İçin Tıklayınız

ŞEHİT VE GAZİLER

Gazilerimize bağlanan şeref aylığının artırılması ve tam olarak ödenmesi amacıyla verdiği kanun teklifi hakkında TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, siyasi partilerin teklife destek vermesini istedi.

22 Ocak 2013Detay İçin Tıklayınız
Denetim Etkisin Hale Getiriliyor

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın

TBMM Genel Kurulunda gündeme getirdiği konular

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Genel Kurul’da 2013 Me19 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız

DOLAYLI VERGİLERDOLAYLI VERGİLER18 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız
ŞEB-İ ARUZ TÖRENLERİŞEB-İ ARUZ TÖRENLERİ12 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız
SERMAYE PİYASASI KURULU

HOLDİNG PATRONLARINA 10 YILDIR NE YAPTINIZ?

Bildiğiniz üzere 90’lı yıllarda yurtiçinde ve yurtdışında mukim çok sayıda vatandaşımızın, ülkemizin iktisadi ve sanayi kalkınmasına destek vermek amacıyla tasarruflarını farklı yöntemler ile Ho06 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız

TOPLU İŞ KANUNUTOPLU İŞ KANUNU03 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız
ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ

GÜNDEM DIŞI KONUŞMA

02 Temmuz 2012Detay İçin Tıklayınız
TORBA YASA27 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
TORBA YASA27 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
AFET SİGORTALARIAFET SİGORTALARI09 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
YENİ TEŞVİK YASASIYENİ TEŞVİK YASASI02 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Bankacılık Kanunu Ve Afetten Zarar Gören Çiftçilerimizin Zararlarının Karşılanması

BANKACILIK KANUNU VE AFETTEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARLARININ KARŞILANMASI

25 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Toplu Sözleşme YasasıTOPLU SÖZLEŞME YASASI04 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Toplu Sözleşme Sendika YasasıTOPLU SÖZLEŞME SENDİKA YASASI04 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-MEMUR MAAŞ ZAMLARIEMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-MEMUR MAAŞ ZAMLARI29 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
KDV GÖRÜŞMELERİ

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU GÖRÜŞMELERİ

21 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı : İntibak Düzenlemesi

İNTİBAK DÜZENLEMESİ

29 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Aylardır intibak yapılarak aylıklar arasında eşitsizliklerin giderileceği beklentileri boşa çıkan emekli, dul ve yetimlerimiz hüsrana uğramış, umutları ve hayalleri yıkılmıştır

29 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Alacaklarını tahsil edememiş, şantiyelerini, iş makinelerini bırakıp gelen firmalarımızın sorunlarının çözümü için gerekli girişimler yapılarak mağduriyetler giderilmelidir

07 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
TAŞERON İŞÇİLERİ

TAŞERON İŞÇİLERİ

03 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Taşeron işçilerin sorunlarının görüşülmesiyle ilgili MHP Grup önerisi

Evrensel normlardan uzak kalarak kâr mantığıyla fazla çalıştırılan ancak karşılığı ödenmeyen bir nevi kö02 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız

YEREL BASININ SORUNLARI

İletişim fakültesi öğrencilerinin, öğretimlerinin son bir yılını yerel gazete, radyo ve televizyonlar, KOBİ’lerin halkla ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının basın ile ilgili birimlerinde staj yaparak tamamlamaları projesi hayata geçirilmelidir.

26 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Yerel basının sorunları (Gündem dışı konuşma)

Anadolu basınının ciddi, basın ahlakına sahip, tarafsızlık ilkesine bağlı ve objektif bir yayın organı olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel deste

26 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun üzerindeki konuşması

AKP hükûmetlerince, yıllardır, emekli aylıkları arasındaki adaletsizlik ve eşitsizliğin giderileceği sözü verilmiş ancak emekli, dul ve yetimlerimiz hep hüsrana uğramış, beklentileri boşa çıkmış, umutları ve hayalleri yıkılmıştır

17 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
4 Ocak 2012 TBMM Genel Kurul Konuşması

375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARANAME İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK GÖRÜŞMELERİ ESNASINDA MHP GRUBU ADINA KONUŞMA (TOKİ)

04 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
2012 yılı Bütçesi 24. Maddesi üzerindeki konuşması

Her geçen gün sorunları daha da artan taşeron işçilerine Hükûmet bir an önce sahip çıkmalı, çalışma şartları ve ücretleri iyileştirilmelidir

19 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Mustafa KALAYCI: Taşeron İşçiler ve 4-C

DEVLETİN BİR ÇOK ASLİ VE SÜREKLİ HİZMETLERİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL, 4/C Lİ GEÇİCİ PERSONEL VE TAŞERON ŞİRKET İŞÇİLERİ ELİYLE YÜRÜTÜLMEKTE

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
2012 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu 21’inci madde üzerindeki konuşması

Bu bütçe tasarısı ile yaşlıya, engelliye yapılacak olan maaş artışı en fazla 5-6 lira olacak. Gelin, hep beraber yaşlılarımızı, engellilerimizi düşük maaşlardan, bu komik zamlardan kurtaralım

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
2012 Yılı Bütçesi 23. Maddesi üzerindeki konuşması

4/C’liler üşüyor; Hükûmet onları bu ay ücretsiz izine gönderdi. Bu soğuk günlerde bir ay işsizliğe mahkûm etti. Hepsi ev geçindirip, çocuk okutuyor. Bir ay işsiz kaldıkları şu kış gününde karınlarını nasıl doyuracaklar?

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Öğretmenler hayal kırıklığına uğramıştır

Öğretmen yok sayılmıştır, akademik personel yok sayılmıştır. Sayın Bakan, hocalarımızın, öğretmenlerimizin nasıl geçindiğinden haberdar mısınız? Öğretmenler, hocalar gerçekten hayal kırıklığına uğramıştır.

15 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Çalışma Bakanlığı Genel Kurul Bütçe Görüşmeleri

YOKSULLUK VE EMEKLİLER
ASGARİ ÜCRET VE TAŞERON İŞÇİLERİ
4-C'LİLER

14 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi

AKP’nin köle çalıştırma anlayışı burada da tezahür etmektedir. Demek istiyorlar ki “4/C’lileri işe aldık, istediğimiz parayı veririz, istediğimiz gibi çalıştırırız, istediğimizi yaparız.”

14 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Vakıflar Genel Müdürlüğü Bütçesi

AKP gayrimüslim cemaat vakıfları konusunda sürekli kanunlar çıkarmakta ancak yapılan her düzenleme sonrasında Hükûmetin sırtı sıvazlanırken bir taraftan da düzenlemeler yetersiz görülerek, yeni talepler gündeme getirilmektedir.

09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız