MUSTAFA KALAYCI

Meclis Konuşması : 02 Mayıs 2012

YENİ TEŞVİK YASASI02 Mayıs 2012Belge Sahibi :
 
MUSTAFA KALAYCIKONYA Milletvekili
Detay İçin Tıklayın

TBMM’NDE GÜNDEM DIŞI KONUŞMA METNİ (2/5/2012)

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri

“Yeni Teşvik Sistemi ve Konya’da Yatırımlar” hakkında söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, hepinizi saygılarımla selamlıyorum. 

Yeni açıklanan teşvik sisteminde, 2009 yılında uygulamaya konulan sistemin ana çatısının önemli ölçüde korunduğu, bazı ilaveler ve uygulanan desteklerin süreleri, oranları gibi konularda değişikliklerin yapıldığı görülmektedir.

Buna göre, bölgesel teşviklerin, illerin gelişmişlik sıralamasına göre 6 bölgede verilmesi öngörülmüş, yeni olarak hangi ilde yapılırsa tapılsın yüksek destek verilecek öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar belirlenmiştir.

Mevcut 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya’ya, 6 bölgeli yeni sistemde 2. bölgede yer verildiği açıklamıştır. Hükümet Konya’yı kağıt üzerinde 2. bölgeye sıçratmıştır.

Halbuki, Konya daha önce 4. büyük ilimiz iken, AKP döneminde 7.’liğe kadar gerilemiştir. 100’ün üzerinde beldesinin nüfusu 2000’in altına düştüğünden köye dönüştürülmesi öngörülmüş, 28 ilçesinin birçoğu mahrumiyet yeri haline gelmiş durumdadır.

Soruyorum, 2. bölgeye terfi ettiğine göre, Konya hızlı gelişerek mi kan kaybediyor?

2004 yılında yürürlüğe konulan 5084 sayılı Kanunla yıllarca büyük mağduriyet yaşayan Konya’yı yeni teşvik sistemi yine mağdur edecek, 2009 yılında elde ettiği kazanımları da elinden alacaktır.

Bu sistem, bölgesel teşvik kapsamında “Konya’ya yatırım gelmesin” demekle eşdeğer niteliktedir. Bu sistem Konyalı girişimcilerin bile çevre illere yatırım yapmasına yol açacaktır.

Ekonomi Bakanı “300 kilometrehızla gitmesi gereken Konya,120 kilometrehızla gidiyor” demişti. Bu sistemde, AKP Hükümeti Konya’ya 50 km hız tahdidi getirmiş olmuyor mu? Bir KOBİ merkezi olan ve düzenli sanayi altyapısıyla farklı sektörlerde yatırımcıya birçok avantaj sağlayan Konya’nın hızını kesen AKP Hükümetinin uygulamaları değil midir?

Zaten, sivil havaalanı, dış çevre yolu, şehiriçi çağdaş ulaşım, otoyol, KOP Eylem Planı gibi kamu hizmet ve yatırımlarından beklentisi bir türlü karşılanmayan Konya’nın, şimdi de özel sektör yatırımlarına takoz olacak bir sistem uygulamaya konulmaktadır.

Konya’da turizm yatırımları da engellenmektedir. AKP Hükümetince 20 ilde 28 adet Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi belirlenmesine karşın, bu iller arasında Konya bulunmamaktadır. Dolayısıyla turizm yatırımlarında yeni sisteme göre verilecek 5. bölge teşviklerinden mahrum bırakılmaktadır.

Konya’da kültür ve turizm yönünden önem taşıyan hiç bir yer bulamamak Konya’ya hakarettir. En başta da, Hazreti Mevlana’ya saygısızlıktır. Bugün Mevlana Müzesi en fazla ziyaretçisi bulunan yerler arasındadır.

Konya’nın başta kent merkezi olmak üzere turizm yönünden önem arzeden yöreleri Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmeli ve böylelikle 5. bölge desteklerinden yararlanacak turizm yatırımlarının gelmesi sağlanmalıdır.

Öncelikli yatırımlar kapsamında 5. bölge desteklerinden yararlandırılacak olan madencilik, otomotiv, uzay, savunma sanayi, eğitim, ilaç yatırımları, demiryolu taşımacılığı yatırımları, Konya’da desteklenecek yatırımlar arasına alınmalıdır.

Bölgesel teşvik sisteminde, en azından mevcut konumunu muhafaza edecek şekilde Konya’nın 3. bölgede yer alması sağlanmalıdır.

Zira, illerin 6 ayrı bölgede sınıflandırılmasına dayanak yapılan, Kalkınma Bakanlığının, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” çalışması hala yayınlanmamıştır. Bu çalışmayı niye yayınlamıyorsunuz? Neyi gizliyorsunuz? İllerin kişi başına milli gelirleri belirlenmiş midir? Güncel milli gelir düzeyleri belli olmadan illerin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin belirlenmesi ne kadar sağlıklı olur?

Bu çalışma tümüyle yeni bir araştırmaya dayanmamaktadır. Zaten bir önceki 2003 çalışmasının üzerinde bazı ilaveler yapılarak yenilendiği açıklanmıştır.

Ancak, 2003 çalışmasına göre illerin gelişmişlik sıralamasında Konya 26. sırada olup, gelişmişlik derecesine göre belirlenen 5 gruptan, 3. grupta yer almıştır. 

Resmi istatistiklere göre de; Konya kişi başına kamu harcamasında 57., kişi başına kamu gelirinde 29., kişi başına ihracatta 29., kişi başına elektrik tüketiminde 27., kişi başına nakdi kredi kullanımında 33., kişi başına toplam mevduatta 31. sıradadır.

Kalkınma Bakanlığı uzmanlarınca 2007-2010 dönemine ait işsizlik, enflasyon, göç, boşanma, intihar, suç ve seçimlere katılım oranları üzerinden yapılan “Bölgesel Hoşnutsuzluk Endeksi” çalışmasına göre; 26 bölge içerisinde hoşnutsuzlukta Konya-Karaman 14. sıradadır.

CNBC-e Business dergisinin “Türkiye’nin Yaşanacak Şehirleri 2011” çalışmasına göre 81 il arasında yaşanabilirlik sıralamasında Konya 30. sırada bulunmakta, ayrıca ekonomi, eğitim, sağlık, güvenlik, kent hayatının kalitesi, kültür-sanat imkanları yönünden de çok gerilerdedir.

O halde, Konya, hangi değişkenler açısından bir sıçrama yapmıştır ki, şimdi 6 bölgeden 2. bölgede yer almıştır?

Konya’ya yapılan haksızlık mutlaka giderilmelidir.

MUSTAFA KALAYCI Tarafından Yapılan Meclis Konuşmaları

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI’nın TBMM Genel Kurulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Münasebetiyle partimiz adına yapmış oldukları konuşma. 23 Nisan 201823 Nisan 2018Detay İçin Tıklayınız
Şehit Aileleri Ve Gazilerimiz İçin, Mhp’den Çağrı

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİMİZ İÇİN, MHP’DEN ÇAĞRI,

03 Temmuz 2013Detay İçin Tıklayınız
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ HAYIRLI OLSUNKONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ HAYIRLI OLSUN07 Haziran 2013Detay İçin Tıklayınız
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAREMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR06 Haziran 2013Detay İçin Tıklayınız
TAŞERON İŞÇİLER

Kamuda aynı işi yapmakla birlikte, farklı statüde çalışanların memur veya sürekli işçi kadrolarına atanması amacıyla verdiği Kanun Teklifinin gündeme alınması nedeniyle  gündeme getirdiği konular

16 Nisan 2013Detay İçin Tıklayınız
KAMU FİNANSMANI

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada gündeme getirdiği konular

02 Nisan 2013Detay İçin Tıklayınız
Ulusal Petrol Stokumuz Yok, Hükümet Suç İşliyorULUSAL PETROL STOKUMUZ YOK, HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR29 Mart 2013Detay İçin Tıklayınız
GÜMRÜK KANUNUGÜMRÜK KANUNU27 Mart 2013Detay İçin Tıklayınız
ŞEHİR HASTANELERİ

BASIN AÇIKLAMASI  (21 ŞUBAT 2013)

(TBMM’nde şehir hastaneleri tasarısıyla ilgili yapılan konuşma)

Verilecek yerler babanızın çiftliği, ödenecek paralar da babanızın paras21 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

SULAMA BİRLİĞİ VE YERALTI SULARI

BASIN AÇIKLAMASI (14 ŞUBAT 2013)

(Kuyulara sayaç takılması hakkında TBMM’de gündeme getirilen konular)

ÇİFTÇİNİN İFLAHINI KESEN HÜKÜMET, ŞİMDİ DE SUYUNU KESE15 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

SULAMA BİRLİKLERİ

ÇİFTÇİLERİN TOKADINI YİYECEĞİNİZ GÜNLER DE GELİYOR

Kuyulara ölçüm sistemleri kurulma zorunluluğu bir yıl uzatılmaktadır. 7/6/2011 tarihli Yönetmeliğe göre, çekilebilecek azami su miktarı ölçümünün; ön yüklemeli15 Şubat 2013Detay İçin Tıklayınız

PKK TALEPLERİ BİR BİR YERİNE GETİRİLMEKTE

PKK TALEPLERİ BİR BİR YERİNE GETİRİLMEKTEDİR

Görülmektedir ki, PKK için özel ayrımcılık getirilmekte, terörist başına pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. PKK’nın talepleri bir bir yerine getirilmektedir.

Üniter devl30 Ocak 2013Detay İçin Tıklayınız

ŞEHİT VE GAZİLER

Gazilerimize bağlanan şeref aylığının artırılması ve tam olarak ödenmesi amacıyla verdiği kanun teklifi hakkında TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, siyasi partilerin teklife destek vermesini istedi.

22 Ocak 2013Detay İçin Tıklayınız
Denetim Etkisin Hale Getiriliyor

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın

TBMM Genel Kurulunda gündeme getirdiği konular

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Genel Kurul’da 2013 Me19 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız

DOLAYLI VERGİLERDOLAYLI VERGİLER18 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız
ŞEB-İ ARUZ TÖRENLERİŞEB-İ ARUZ TÖRENLERİ12 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız
SERMAYE PİYASASI KURULU

HOLDİNG PATRONLARINA 10 YILDIR NE YAPTINIZ?

Bildiğiniz üzere 90’lı yıllarda yurtiçinde ve yurtdışında mukim çok sayıda vatandaşımızın, ülkemizin iktisadi ve sanayi kalkınmasına destek vermek amacıyla tasarruflarını farklı yöntemler ile Ho06 Aralık 2012Detay İçin Tıklayınız

TOPLU İŞ KANUNUTOPLU İŞ KANUNU03 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız
ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ

GÜNDEM DIŞI KONUŞMA

02 Temmuz 2012Detay İçin Tıklayınız
TORBA YASA27 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
TORBA YASA27 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
AFET SİGORTALARIAFET SİGORTALARI09 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
YENİ TEŞVİK YASASIYENİ TEŞVİK YASASI02 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Bankacılık Kanunu Ve Afetten Zarar Gören Çiftçilerimizin Zararlarının Karşılanması

BANKACILIK KANUNU VE AFETTEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARLARININ KARŞILANMASI

25 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Toplu Sözleşme YasasıTOPLU SÖZLEŞME YASASI04 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı: Toplu Sözleşme Sendika YasasıTOPLU SÖZLEŞME SENDİKA YASASI04 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-MEMUR MAAŞ ZAMLARIEMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR-MEMUR MAAŞ ZAMLARI29 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
KDV GÖRÜŞMELERİ

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU GÖRÜŞMELERİ

21 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
Mustafa Kalaycı : İntibak Düzenlemesi

İNTİBAK DÜZENLEMESİ

29 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Aylardır intibak yapılarak aylıklar arasında eşitsizliklerin giderileceği beklentileri boşa çıkan emekli, dul ve yetimlerimiz hüsrana uğramış, umutları ve hayalleri yıkılmıştır

29 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Alacaklarını tahsil edememiş, şantiyelerini, iş makinelerini bırakıp gelen firmalarımızın sorunlarının çözümü için gerekli girişimler yapılarak mağduriyetler giderilmelidir

07 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
TAŞERON İŞÇİLERİ

TAŞERON İŞÇİLERİ

03 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Taşeron işçilerin sorunlarının görüşülmesiyle ilgili MHP Grup önerisi

Evrensel normlardan uzak kalarak kâr mantığıyla fazla çalıştırılan ancak karşılığı ödenmeyen bir nevi kö02 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız

YEREL BASININ SORUNLARI

İletişim fakültesi öğrencilerinin, öğretimlerinin son bir yılını yerel gazete, radyo ve televizyonlar, KOBİ’lerin halkla ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının basın ile ilgili birimlerinde staj yaparak tamamlamaları projesi hayata geçirilmelidir.

26 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Yerel basının sorunları (Gündem dışı konuşma)

Anadolu basınının ciddi, basın ahlakına sahip, tarafsızlık ilkesine bağlı ve objektif bir yayın organı olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel deste

26 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun üzerindeki konuşması

AKP hükûmetlerince, yıllardır, emekli aylıkları arasındaki adaletsizlik ve eşitsizliğin giderileceği sözü verilmiş ancak emekli, dul ve yetimlerimiz hep hüsrana uğramış, beklentileri boşa çıkmış, umutları ve hayalleri yıkılmıştır

17 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
4 Ocak 2012 TBMM Genel Kurul Konuşması

375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARANAME İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK GÖRÜŞMELERİ ESNASINDA MHP GRUBU ADINA KONUŞMA (TOKİ)

04 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
2012 yılı Bütçesi 24. Maddesi üzerindeki konuşması

Her geçen gün sorunları daha da artan taşeron işçilerine Hükûmet bir an önce sahip çıkmalı, çalışma şartları ve ücretleri iyileştirilmelidir

19 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Mustafa KALAYCI: Taşeron İşçiler ve 4-C

DEVLETİN BİR ÇOK ASLİ VE SÜREKLİ HİZMETLERİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL, 4/C Lİ GEÇİCİ PERSONEL VE TAŞERON ŞİRKET İŞÇİLERİ ELİYLE YÜRÜTÜLMEKTE

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
2012 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu 21’inci madde üzerindeki konuşması

Bu bütçe tasarısı ile yaşlıya, engelliye yapılacak olan maaş artışı en fazla 5-6 lira olacak. Gelin, hep beraber yaşlılarımızı, engellilerimizi düşük maaşlardan, bu komik zamlardan kurtaralım

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
2012 Yılı Bütçesi 23. Maddesi üzerindeki konuşması

4/C’liler üşüyor; Hükûmet onları bu ay ücretsiz izine gönderdi. Bu soğuk günlerde bir ay işsizliğe mahkûm etti. Hepsi ev geçindirip, çocuk okutuyor. Bir ay işsiz kaldıkları şu kış gününde karınlarını nasıl doyuracaklar?

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Öğretmenler hayal kırıklığına uğramıştır

Öğretmen yok sayılmıştır, akademik personel yok sayılmıştır. Sayın Bakan, hocalarımızın, öğretmenlerimizin nasıl geçindiğinden haberdar mısınız? Öğretmenler, hocalar gerçekten hayal kırıklığına uğramıştır.

15 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Çalışma Bakanlığı Genel Kurul Bütçe Görüşmeleri

YOKSULLUK VE EMEKLİLER
ASGARİ ÜCRET VE TAŞERON İŞÇİLERİ
4-C'LİLER

14 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi

AKP’nin köle çalıştırma anlayışı burada da tezahür etmektedir. Demek istiyorlar ki “4/C’lileri işe aldık, istediğimiz parayı veririz, istediğimiz gibi çalıştırırız, istediğimizi yaparız.”

14 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
Vakıflar Genel Müdürlüğü Bütçesi

AKP gayrimüslim cemaat vakıfları konusunda sürekli kanunlar çıkarmakta ancak yapılan her düzenleme sonrasında Hükûmetin sırtı sıvazlanırken bir taraftan da düzenlemeler yetersiz görülerek, yeni talepler gündeme getirilmektedir.

09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız